Spey Pages banner

Gaelforce Graphene vs. Original (aktualizacja)

5.6K views 33 replies 14 participants last post by  Topher Browne  
#1 ·
Cóż, pociągnąłem za spust i złapałem 14’ 9/10 G+………trochę presji ze strony jednego z naszych członków 🤓 To może brzmieć szaleńczo mieć ten sam kij, ale ten 14’ Gaelforce to mój ulubiony kij, jakim kiedykolwiek rzucałem. To wspaniałe zwężenie! James potwierdził mi, że to różne bestie i zalecił, żebym również zachował oryginał, ponieważ będzie jak 2 różne kije. W związku z tym, jeśli ktoś z was ma jakieś pytania, James jest niezwykle przystępny i cholernie miłym facetem……nie wspominając o ekspercie w dziedzinie żyłek i wędek. Nigdy nie odnosi się wrażenia, że jest „sprzedawcą”, tylko że chce, żebyś miał to, co będzie dla ciebie najlepsze. Pamiętam nawet jedną rozmowę, w której powiedział: „ile potrzebujesz wędek?!” 😄

Tak czy inaczej, nie mogę się doczekać porównania jeden do jednego. Jestem pewien, że nie będę potrafił wyrazić się tak dobrze, jak Topher zrobił to już wielokrotnie, ani nawet nic do tego dodać, ale nie mogę się doczekać, aż podzielę się swoimi przemyśleniami na ten temat jesienią. Bądźcie na bieżąco!

Nie jestem pewien, czy w lutym będą mieli staw do rzucania w Bobbin the Hood przez Shultzes outfitters, ale i tak planuję tam być.

#6 ·
Modele Graphene G+ NIE są po prostu starymi trzonami owiniętymi nowym materiałem. Wędki te to zupełnie nowe zwężenia z płodnego umysłu Jamesa Chalmersa, najlepiej wykorzystujące nowe technologie i postępy zarówno w linkach, jak i technikach rzutów spey. Aby użyć analogii hokejowej, Chalmers jedzie tam, gdzie będzie krążek, z nowymi modelami Graphene G+, a nie tam, gdzie krążek jest. Pomyśl o podaniu na dwie linie do Nathana MacKinnona na ucieczkę i późniejszego gola.

#7 ·
Modele Gaelforce Graphene G+ są lżejsze, mocniejsze i charakteryzują się szybszą regeneracją niż oryginalny Gaelforce Equalizer. Modele Graphene G+ są o pół do pełnego rozmiaru linki mocniejsze niż oryginalna seria Equalizer, w zależności od modelu.

Modele Graphene G+ NIE są po prostu starymi trzonami owiniętymi nowym materiałem. Te wędki to zupełnie nowe zwężenia z płodnego umysłu Jamesa Chalmersa, najlepiej wykorzystujące nowe technologie i postępy zarówno w linkach, jak i technikach rzutów spey. Aby użyć analogii hokejowej, Chalmers jedzie tam, gdzie będzie krążek, z nowymi modelami Graphene G+, a nie tam, gdzie jest krążek. Pomyśl o podaniu dwuliniowym do Nathana MacKinnona na ucieczkę i późniejszego gola.
Dzięki T

Jestem teraz naprawdę podekscytowany i oczekuję, że mój zakup nie będzie zbędny

#8 · (Edited)
Rod jest tutaj! Pod koniec miesiąca wybieram się do Kanady na pełne testy. Pomyślałem, że najlepszym sposobem będzie łowienie przez tydzień i zmiana z nimi co drugi dzień. Nie mogę się doczekać, powinno być wyjątkowo fajnie!! Chyba będę musiał zabrać kilka kołowrotków i łowić na różne linki. To nie będzie tylko sesja rzutowa, ale aktywne łowienie. Kilka, które mam na myśli:

•Gaelforce 15m #8 @ 640gr
•Gaelforce EMT 9/10 42' @ 630gr
•Gaelforce EEMT 8/9 48' @ 679gr
•Gaelforce ESH scandi 38' @ 600gr
•Rio Gamechamger body 550gr s1/s2/s3 @ 23' (potrzebuje końcówek, wypróbuje 15' końcówki w różnych wagach)
•Nextcast Core Skagit s1/s3 600gr
•Airflo gen1 Skagit comp 630gr @27' (tak się cieszę, że zachowałem te dłuższe gen1 Skagits!!!

Dopiero zaczynam sobie dobrze radzić z tymi 50' głowicami Spey, takimi jak 15m. Więc to będą najdłuższe, których używam, ponieważ mogę na nie również łowić. Nie chciałbyś mojej recenzji na temat dłuższych głowic, ponieważ brakuje mi techniki, aby rzucać i łowić nimi przez cały dzień 😄

Jedna uwaga:
*Często słyszę, jak ludzie mówią, że dzisiejsze nowoczesne krótkie Skagity nie działają dobrze z wędkami 14'-15'. Ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że to prawda, ponieważ trudno jest nie wysadzić kotwicy.
Lubię używać tych krótkich Skagitów podczas polowania na chinook i nie mam żadnych problemów. Używałem 15' Gaelforce z 25' Skagitami i nie ma problemu.
Kiedy brodzisz powyżej kolan, a nawet do pasa, krótsza głowica jest łatwiejsza. I trudniej jest wysadzić kotwicę. Z wędką 14' używałem w tych scenariuszach 22' Skagitów. Umieszczę 15' T cokolwiek, wyjdę i jest naprawdę miło. W rzeczywistości, w tych scenariuszach, krótszy Skagit, z długą końcówką i pewnym zwisem, uważam za znacznie łatwiejszy do rzucania.
Wszystko to po to, aby powiedzieć, że będę majstrował przy rdzeniach Nextcast na tych wędkach. Rdzeń S1/S3 ma 22,5'. Z zwisem i końcówką 15-18' nie będzie problemu. Jak powiedziałem, są one jednak przeznaczone do określonych warunków połowowych i są bardziej wyspecjalizowanym narzędziem.

#9 ·
Rod jest tutaj! Udaje się do Kanady pod koniec miesiąca na pełne testy. Pomyślałem, że najlepszym sposobem będzie łowienie przez tydzień i po prostu zmienianie ich co drugi dzień. Nie mogę się doczekać, aż to zrobię, powinno być wyjątkowo fajnie!!
Chyba będę musiał zabrać kilka kołowrotków i łowić na różne linki. To nie będzie tylko sesja rzutów, ale aktywne łowienie. Kilka mam na myśli:

•Gaelforce 15m #8 @ 640gr
•Gaelforce EMT 9/10 42' @ 630gr
•Gaelforce EEMT 8/9 48' @ 679gr
•Gaelforce ESH scandi 38' @ 600gr
•Rio Gamechamger body 550gr s1/s2/s3 @ 23' (potrzebuje końcówek, wypróbuje końcówki 15' o różnych gramaturach)
•Nextcast Core Skagit s1/s3 600gr
•Airflo gen1 Skagit comp 630gr @27' (tak się cieszę, że zachowałem te dłuższe gen1 Skagits!!!

Dopiero zaczynam sobie dobrze radzić z tymi głowicami Spey 50' jak 15m. Więc będą to najdłuższe, których używam, ponieważ mogę na nie również łowić. Nie chciałbyś mojej recenzji dłuższych głowic, ponieważ brakuje mi techniki, aby rzucać i łowić nimi przez cały dzień 😄

Jedna uwaga:
*Często słyszę, jak ludzie mówią, że dzisiejsze nowoczesne krótkie Skagity nie działają dobrze z wędkami 14'-15'. Ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że to prawda, ponieważ trudno nie wysadzić kotwicy.
Lubię używać tych krótkich Skagitów podczas polowania na chinook i nie mam żadnych problemów. Użyłem 15' Gaelforce z 25' Skagitami i nie ma problemu.
Kiedy brodzisz powyżej kolan, a nawet do pasa, krótsza głowica jest łatwiejsza. I trudniej jest wysadzić kotwicę. Z wędką 14' użyłem 22' Skagitów w tych scenariuszach. Włożę 15' T cokolwiek, wyjdę i jest naprawdę miło. W rzeczywistości w tych scenariuszach krótszy Skagit, z długą końcówką i pewnym nawisem, uważam za znacznie łatwiejszy do rzucania.
To wszystko po to, żeby powiedzieć, że będę majstrował przy rdzeniach Nextcast na tych wędkach. Rdzeń S1/S3 ma 22,5'. Z nawisem i końcówką 15-18' nie będzie problemu. Jak powiedziałem, są one jednak przeznaczone do określonych warunków połowowych i są bardziej wyspecjalizowanym narzędziem.
Większy nawis to wszystko, czego potrzebujesz do dłuższej wędki i krótkiej linki skagit 😏

• Like
Reactions: cebe
#11 · (Edited)
Mam nadzieję, że to wam pomoże i mam nadzieję, że pomoże wam również w podjęciu decyzji, którą wędkę kupić! Dzięki za przeczytanie
~Alex

#14 ·
Chciałem dodać jeszcze jedną informację na temat siły „walki z rybami”. GE jest w pełni zdolny do łowienia dużych pstrągów stalowych i łososi, bez wątpienia. Z mojego doświadczenia wynika, że wszystkie wędki Jamesa doskonale sprawdzają się w tej kategorii. Zaciąłem na nie ładne ryby i nigdy nie czułem niedosytu.
Jednak G+ 14' jest w innej kategorii, moim zdaniem. Gdyby była szansa na łososia 30 funtów plus, wszy morskich i chromu, wziąłbym tę wędkę! Po prostu czujesz wzrost mocy, gdy nią rzucasz i holujesz ryby.

• Like
Reactions: Salar-1
#16 ·
Aktualizacja:

Wczoraj łowiłem na żyłkę 15m w G+ z długim liderem. To był dla mnie duży krok, ponieważ zawsze łowiłem z krótszymi główkami.
Żyłka jest po prostu niesamowita i wspaniałym narzędziem wędkarskim. Zwykłem myśleć, że do łowienia na przyzwoitej wielkości muchy (lub jakiegokolwiek łowienia jesienią potrzebujesz krótkiej główki i tonących końcówek), to bardzo, bardzo źle. Miałem 17-stopowy zwężany lider (dzięki @dlopez) i muchę w stylu Cascade, zaciąłem 2 pstrągi tęczowe i atlantyckiego! Jestem z siebie bardzo zadowolony 😄

Walczę z pozbyciem się dominacji górnej ręki, ale za każdym razem zbliżam się do solidnej techniki.

14' G+ pokochałby 15m #9 IMO, ale #8 też po prostu płynie. Powiedziałbym, że GE jest w sam raz z #8.

#21 ·
Byłem dziś z moim nie-G+ Gaelforce i wciąż jestem pod wrażeniem łatwości i odległości, jaką osiąga przy tak niewielkim wysiłku wędkarza.

View attachment 456894
Zdecydowanie wędki Equalizer GE są wciąż niesamowitymi i zadziwiającymi narzędziami do rzucania. Gorąco polecam również ich nie sprzedawać

#22 · (Edited)
Oto, gdzie jestem do tej pory, bawiąc się nimi oboma:

•Każda konkretna seria wędzisk jest unikalna w GE vs G+. Innymi słowy, niektóre z nich wydają się brać te same ziarna, niektóre idą w górę! Używam tych samych ziaren na 13' 7/8 G+, co większość ludzi.

•Duża różnica, którą czujesz:
~Rzucanie na wietrze
~Moc rezerwowa
~Zdolność do lepszego radzenia sobie z tonącymi linkami (wyciąganie śmieci)

Podsumowując, wszystko to sprowadza się do zwężeń, materiałów, regeneracji, jak przypuszczam.

14' GE do G+ to znaczny skok. Niezbyt duży, ale znaczący.

G+ z łatwością radzi sobie z całym ciężarem linki w górę na całej linii, i chociaż niektórzy mogą odczuwać, że to 'spowalnia' ją, to jej nie składa. Uważam, że działa wyjątkowo dobrze z wyższymi ziarnami i daje to uczucie 'eksplozji' linki.

Było to dla mnie najbardziej widoczne podczas używania 15m #9 na G+. #8 ma 640gr, a #9 ma 710. #9 jest po prostu za ciężka dla 14' GE i wpływa na wydajność. Na G+ po prostu to uwielbiałem. Czuję, że pchanie tej wędki wydobyło z niej wydajność, do której jest zdolna. Ładnie i głęboko, a jednocześnie doskonała prędkość linki. Właśnie tu ponownie znalazłem głębokie ugięcie, które uwielbiam w wędkach Gaelforce. Kiedyś myślałem, że głęboko uginająca się wędka oznacza, że jest 'powolna', to po prostu błędna informacja.

Szczerze mówiąc, bardzo lubię linki 15m. Uważam je za niezwykle wszechstronną linkę. Rzucałem 12' T-8 i przyzwoitej wielkości tubą (nic szalonego) i radziła sobie z tym pięknie. Nie jestem pewien, jak ciężką końcówkę mógłbym na nią założyć, ale jestem pod wrażeniem jej możliwości. Uważam, że 15m to także świetny krok do dłuższych linek, jeśli ktoś ma ochotę spróbować czegoś dłuższego.

EEMT 8/9 ma 48' @670grs (z końcówkami). Jest tak lekka na G+ i jest ultra łatwa do rzucania.
Wciąż zastanawiam się, gdzie ta linka do mnie pasuje! 15m ma możliwość obsługi końcówek i jest mocna, więc jest trochę redundancji. Podczas gdy 670gr na GE bardziej ją obciąża... Na G+ czuje się jak scandi, ale wciąż się ugina. Byłbym ciekaw spróbowania EEMT 9/10.
Ciągle jestem pod wrażeniem zwężeń Jamesa w jego seriach EMT i EEMT. EEMT byłaby doskonałą zimową linką do steelhead i zapewniłaby również mniej ściągania. Po prostu rzut rolowany daje ci 50' plus długość wędki.

Podsumowując, obie to doskonałe wędki. G+ jest dla mnie jak wędka 9wt, podczas gdy GE to mocna 8wt.

Z całego serca polecam 14' G+ dla Chinook!! Używałem mojego GE do łososia na Alasce i również działała bez zarzutu, ale gdybym wiedział, że w pobliżu kręci się kilku dużych chłopców i używałbym tonących linek z ciężkimi końcówkami, na pewno sięgnąłbym po G+.

Uważam, że w pewnym momencie porównywanie wędek jest jak dzielenie włosa na czworo, ale wcześniej stwierdzono, że nie są to tylko te same wędki z odrobiną grafenu, ale zupełnie inne bestie.

~Alex

#23 ·
Oto gdzie jestem do tej pory, bawiąc się nimi oboma:

• każda konkretna seria wędzisk jest unikalna w GE vs G+. Innymi słowy, niektóre z nich wydają się brać te same ziarna, niektóre idą w górę! Używam tych samych ziaren na 13' 7/8 G+ jak większość

• duża różnica, którą czujesz:
~ rzucanie na wietrze
~ moc rezerwowa
~ zdolność do lepszego radzenia sobie z tonącymi linkami (wyciąganie śmieci)

Więc to wszystko równa się zwężeniom, materiałom, regeneracji, jak przypuszczam.

14' GE do G+ to znaczny skok. Niezbyt duży, ale znaczący

G+ z łatwością radzi sobie z całym ciężarem linki na całej długości, i chociaż niektórzy mogą odczuwać, że to 'spowalnia' ją, to jej nie składa. Uważam, że działa wyjątkowo dobrze z wyższymi ziarnami i daje to uczucie 'eksplozji' linki.

Było to dla mnie najbardziej widoczne podczas używania 15m #9 na G+. #8 ma 640gr, a #9 ma 710. #9 jest po prostu za ciężka dla 14' GE i wpływa na wydajność. Na G+ po prostu to uwielbiałem. Czuję, że pchanie tej wędki wydobyło z niej wydajność, do której jest zdolna. Ładne i głębokie, a jednocześnie doskonała prędkość linki. Właśnie tu znalazłem ponownie głębokie ugięcie, które uwielbiam w wędkach Gaelforce. Kiedyś myślałem, że głęboko uginająca się wędka oznacza 'powolną', to po prostu błędna informacja.

Prawdę mówiąc, bardzo lubię linki 15m. Uważam je za niezwykle wszechstronną linkę. Rzucałem 12' T-8 i przyzwoitą rurką (nic szalonego) i radziła sobie z tym pięknie. Nie jestem pewien, jak ciężką końcówkę mógłbym na nią założyć, ale jestem pod wrażeniem jej możliwości. Uważam, że 15m to świetny krok do dłuższych linek, jeśli ktoś ma ochotę spróbować czegoś dłuższego.

EEMT 8/9 ma 48' @670grs (z końcówkami). Jest tak lekka na G+ i jest ultra łatwa do rzucania.
Wciąż zastanawiam się, gdzie ta linka do mnie pasuje! 15m ma możliwość obsługi końcówek i jest potężna, więc jest trochę redundancji. Podczas gdy 670gr na GE bardziej ją obciąża... Na G+ czuje się jak scandi, ale wciąż się zgina. Byłbym ciekaw spróbować EEMT 9/10.
Ciągle jestem pod wrażeniem zwężeń Jamesa w jego seriach EMT i EEMT. EEMT byłaby doskonałą linką na zimową stalową i zapewniłaby również mniej ściągania. Wystarczy rzut rolowany, aby znaleźć się na 50' plus długość wędki.

Podsumowując, obie są doskonałymi wędkami. G+ jest dla mnie jak wędka 9wt, podczas gdy GE to mocna 8wt.

Z całego serca polecam 14' G+ do Chinook!! Używałem mojej GE do łososia na Alasce i również działała bez zarzutu, ale jeśli wiedziałbym, że w pobliżu kręci się kilku dużych chłopców i używałbym tonących linek z ciężkimi końcówkami, na pewno sięgnąłbym po G+.

W pewnym momencie, jak przypuszczam, dzielisz włos na czworo porównując wędki, ale wcześniej stwierdzono, że nie są to tylko te same wędki z odrobiną grafenu, ale zupełnie inne bestie.

~Alex
Czy rzucałeś 12' T-8 z fabrycznej końcówki głowicy strzeleckiej 15M, czy też przyciąłeś trochę końcówkę głowicy strzeleckiej do końcówek? Tak czy inaczej, to całkiem imponująca zdolność do obrotu. Czy planujesz również jakieś dłuższe głowice dla Królów Alaski, czy głównie tylko głowice i końcówki Skagit? Chciałem poeksperymentować z dłuższymi głowicami i lekkimi końcówkami dla Królów, ale zwykle mój sezon na króla jest dość skondensowany i kończę używając sprawdzonych głowic Skagit i T-14, ponieważ z 3 dzieci nie mam tyle czasu na eksperymentowanie, co kiedyś. W każdym razie te wędki Gaelforce brzmią niesamowicie, człowieku.

#25 ·
Ja też jestem częścią mafii Gaelforce. To najlepsze wędki, jakimi kiedykolwiek rzucałem. Rozmawiałem dzisiaj z Alexem o głowicy 15m. Myślę, że jest to jedna z najbardziej wszechstronnych głowic. Rzucałem 10-stopowymi końcówkami Nextcast i 12-stopowymi końcówkami Guideline 108 grain bezpośrednio z końca głowicy 15m. Nie trzeba ciąć. Linki 54, 63 i 73 stopy również bez problemu rzucają 10-stopowymi końcówkami. Nigdy nie próbowałem dłuższych końcówek, ale założę się, że można.

#26 ·
15' g+ 8/9, wytyczna 3d 10/11 przycięta do 40' @ 587 g z 12' 6 ips rio poly, sz 4 trad iron ..... single spey.
eemt 8/9 z 15' tonącą końcówką i tymi martwymi kurczakami .... przez genny, ze wschodu na zachód w dt rochester. dość imponujące, zwłaszcza jak na takiego hack castera jak ja.
Image

#33 ·
Z ciekawości, czego Waszym zdaniem brakuje w linkach, które Fjord lub inni mogą udostępnić?
Świetne pytanie!
Myślę, że sprowadza się to do preferencji. Ale linka 15m to 50', która może rzucać końcówkami 100gr (być może więcej!). Daje to dużą odległość i kontrolę na tych dystansach.
FJORD wydaje się naprawdę fajny, ponieważ będzie miał 45' i multi-density. Będzie w stanie obsłużyć jeszcze większe końcówki i dać Twojemu zestawowi łącznie 55'-60' z końcówką.
Przypuszczam, że krótsze głowice nadal rzucają końcówkami i tym podobne, ale możliwość uprawiania zimowego steelheadingu (duże końcówki i duże muchy) wydaje mi się naprawdę fajna! Mniej ściągania, świetna kontrola linki, łatwiejsza do osiągnięcia odległość. Jestem pewien, że Nextcast ma coś podobnego, bez wątpienia! Ale jestem podekscytowany tymi głowicami, więc mogę dalej ćwiczyć technikę z dłuższymi głowicami i skutecznie łowić w różnych warunkach.

• Like
Reactions: Revelations